Η λειτουργία των αποφρακτικών υγρών

Η λειτουργία των αποφρακτικών υγρών

Μια απόφραξη στο αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού μας είναι σίγουρα μια ανεπιθύμητη κατάσταση. Ένα φαινόμενο το οποίο το γνωρίζουμε πολύ καλά στις  Αποφράξεις Αντωνίου. Ανεξάρτητα από το άμα είστε προσεκτική στη διαχείριση των αποβλήτων σας είτε όχι, αργά η γρήγορα θα έρθει η στιγμή μιας απόφραξης. Αυτό οφείλεται στη καθημερινή χρήση του συστήματος αυτού, όπου και συσσωρεύονται διάφορες ουσίες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κάθε ένας από εμάς θα σκεφτεί να κάνει τις δικές του κινήσεις πριν φωνάξει τον ειδικό στις αποφράξεις. Στην προσπάθεια του αυτή η πλειοψηφία θα οδηγηθεί στο τοπικό μάρκετ για να προμηθευτεί με ένα από τα ειδικά αποφρακτικά υγρά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία αυτών των χημικών, έτσι ώστε η χρήση τους να γίνετε σωστά και με σύνεση.

Τα είδη των αποφρακτικών χημικών που υπάρχουν

Στην αγορά θα βρούμε αποφρακτικά χημικά σε τρεις κύριους τύπους, όπου και ο κάθε ένας από αυτούς λειτουργεί με ελαφρός διαφορετικό τρόπο. Τα χημικά καθαριστικά θα τα συναντήσουμε σε σε μορφή γέλης, υγρού είτε σκόνης. Ο πρώτος τύπος, αποτελεί ένα καυστικό καθαριστικό αποχέτευσης. Αποτελείτε από μια ισχυρή βάση που απελευθερώνει ιόντα υδροξειδίου. Η μεταφορά αυτή των ηλεκτρονίων, διασπά θετικά φορτισμένα σωματίδια όπως το λίπος.

Ένας διαφορετικός τύπος χημικού καθαριστικού, είναι το οξειδωτικό. Ο οξειδωτικός παράγοντας παίρνει ηλεκτρόνια από την ουσία που προκαλεί το φράξιμο και η αντίδραση αυτή, οδηγεί στη διάλυση της. Ο τελευταίος τύπος χημικού καθαριστικού αποχέτευσης, είναι ο όξινος. Πρόκειται για καθαριστικά αποχέτευσης για επαγγελματική χρήση. Κατά το πλείστων πωλούνται μόνο σε υδραυλικούς, καθώς απαιτούν ειδικό χειρισμό όπως και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Τι περιέχει ένα χημικό καθαριστικό αποφράξεων

Το κάθε ένα από τα καθαριστικά των αποχετεύσεων, ανάλογα με το τύπο του περιέχει διαφορετικές ουσίες. Τα καυστικά καθαριστικά περιέχουν βάση με pH 10 είτε και υψηλότερο. Οι αλκαλικές χημικές ουσίες απελευθερώνουν ιόντα ΟΗ, μέσω των οποίων παράγεται θερμότητα. Αυτή οδηγεί στη διάσπαση των λιπών, όπως επίσης και έχει την ιδιότητα να ζεσταίνει το σαπούνι, καθώς και άλλες ελαιώδεις και κηρώδεις ουσίες.

Τα οξειδωτικά καθαριστικά αποχέτευσης περιέχουν λευκαντικό, υπεροξείδιο ή νιτρικά άλατα. Το οξυγόνο έχει θετικό φορτίο και τραβά τα ηλεκτρόνια από τα μόρια toy φράγμαtow. Αυτά τα προϊόντα είναι βαριά, επομένως μπορούν να περάσουν μέσα από το νερό και να φτάσουν σε ένα φράγμα, που βρίσκεται στη μέση ενός σωλήνα.

Ένας συγκεκριμένος τύπος οξειδωτικού καθαριστικού αποχέτευσης είναι ο θειικός χαλκός. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού αγοράζουν αυτό το είδος χημικού αποχετευτικού καθαριστικού, για να απαλλαγούν από τις ρίζες των δέντρων στις γραμμές τις αποχέτευσης. Ο θειικός χαλκός σκοτώνει τα κύτταρα των ριζών των δέντρων και διασπά τα βουλώματα που επιφέρουν στο σωλήνα της αποχέτευσης.

Τα όξινα καθαριστικά αποχέτευσης περιέχουν θειικό ή υδροχλωρικό οξύ. Πρόκειται για ισχυρά οξέα με pH 1 έως 2. Απελευθερώνουν ιόντα υδρονίου, τα οποία έχουν θετικό φορτίο. Αντιδρούν με τα ηλεκτρόνια στα μόρια του φράγματος. Η χημική αντίδραση δημιουργεί επίσης θερμότητα η οποία υγροποιεί το λίπος, το κερί και τα έλαια που είναι στέρεα σε θερμοκρασία δωματίου.

Η αποβολή των χημικών καθαριστικών από τους σωλήνες

Στο σύνολο τους, τα χημικά καθαριστικά αποχέτευσης λειτουργούν μέσω των χημικών αντιδράσεων. Στην πραγματικότητα είτε δωρίζουν είτε λαμβάνουν ηλεκτρόνια, από και προς την ουσία του υλικού της απόφραξης. Αυτές οι χημικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν επίσης την απελευθέρωση θερμότητας. Οι αποφράξεις συνήθως περιλαμβάνουν λίπος και λάδια, των οποίων η κατάσταση είναι στέρεη σε θερμοκρασία δωματίου. Η θέρμανση της μετατρέπει σε υγρά, έτσι ώστε να απελευθερωθούν από το σωλήνα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις χημικών, θα πρέπει να καθίσουν όπως αναφέρεται στην αποχέτευση ή στο σωλήνα, χωρίς ενόχληση για ένα διάστημα γύρω στα 15 λεπτά. Αυτό θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στη χημική αντίδραση για να συνεχιστεί η πορεία της. Αφού πραγματοποιηθεί η χημική αντίδραση, τα χημικά καθαριστικά αποχέτευσης θα πρέπει να ξεπλυθούν με άφθονο νερό.

Τα περισσότερα από τα καθαριστικά αποφράξεων καθαρίζουν την γραμμή της αποχέτευσης για ένα διάστημα από πέντε έως και δεκαπέντε λεπτά. Είναι το φαινόμενο της θερμότητας και της πίεσης, που οδηγεί τα υλικά της απόφραξης να διαλυθούν και να απομακρυνθούν μέσω του ρέοντος νερού. Στο τέλος, το σπασμένο φράξιμο φτάνει στη κύρια αποχέτευση, της οποία το μέγεθος είναι μεγαλύτερο από αυτές του σπιτιού και αποβάλλεται στο περιβάλλον.

Οι απαραίτητες προφυλάξεις για τη χρήση των χημικών καθαριστικών

Να θυμάστε πάντα ότι όλες αυτές οι χημικές ουσίες στα καθαριστικά είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το δέρμα, τα μάτια, όπως επίσης για τη μύτη και το λαιμό σας. Τα καυστικά και όξινα είδη μπορούν να προκαλέσουν μεγάλης έκτασης έγκαυμα στο δέρμα όπως και τους βλεννογόνους. Επίσης στο σύνολο τους, τα καθαριστικά αυτά μπορούν να απελευθερώσουν αναθυμιάσεις.

Θυμηθείτε να πάρετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή ατυχημάτων. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση ανεμιστήρων για εξάτμιση είτε το άνοιγμα των παραθύρων. Επίσης τη χρήση γυαλιών κατά τη διάρκεια της χρήσης τους, όπως και της μάσκας προσώπου. Θα πρέπει επίσης να φοράτε μακριά μανίκια και μακριά λαστιχένια γάντια.

Τα υγρά χημικά καθαριστικά είναι αυτά που διαθέτουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα πιτσιλίσματος. Τα έμβολα δεν θα πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με χημικά καθαριστικά αποχέτευσης. Η πράξη της βύθισης θα οδηγήσει στο πιτσίλισμα της χημικής ουσίας. Η χημική αντίδραση θα λάβει χώρα στο δέρμα σας ή στα μάτια, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε και σε μια βουλωμένη αποχέτευση. Το αποτέλεσμα από αυτές τις χημικές αντιδράσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Πότε είναι σωστό να δοκιμάσουμε μια χημική απόφραξη

Ο κάθε τύπος χημικού καθαριστικού, θα λειτουργήσει καλύτερα σε ανάλογες καταστάσεις για τις οποίες έχει σχεδιαστεί. Τα οξειδωτικά  λειτουργούν καλά σε αποφράξεις με βάση τα τρόφιμα, δηλαδή στους νεροχύτες της κουζίνας. Τα καυστικά χημικά καθαριστικά συνήθως κάνουν καλή δουλειά, στη περίπτωση της απόφραξης από λίπη και τρίχες. Τα όξινα, καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο από επαγγελματίες, ενώ κάνουν καλή δουλειά στις αποφράξεις από λίπος.

Στη περίπτωση που παρατηρήσει ότι ο νεροχύτης της κουζίνας σας είναι αργός ή μυρίζει, αυτός είναι ένας λόγος για να κάνετε χρήση ενός χημικού. Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε στην αποχέτευση, εκείνη στην οποία αδειάζει το πλυντήριο ή το ντους σας. Αυτές οι αποχετεύσεις παρουσιάζουν συσσώρευση σαπουνιού. Τα οξειδωτικά και τα καυστικά καθαριστικά αποχέτευσης καταναλωτικής ποιότητας χρησιμοποιούνται καλύτερα σε ήπια φράγματα.

Τα πλεονεκτήματα των χημικών αποφρακτικών υγρών

Τα χημικά καθαριστικά αποχέτευσης δεν απαιτούν από εσάς να αποσυναρμολογήσετε ολόκληρο το υδραυλικό εξάρτημα ή τους σωλήνες. Δεν απαιτούν μηχανήματα, εργαλεία ή εξοπλισμό. Δεν χρειάζεται να ανακατέψετε τίποτα επειδή το καθαριστικό αποχέτευσης κατασκευάζεται ως έτοιμο προς χρήση προϊόν. Τα περισσότερα χημικά καθαριστικά αποχέτευσης απαλλαγούν από το φράξιμο μέσα σε 15 έως 20 λεπτά.

Τα μειονεκτήματα των χημικών αποφρακτικών υγρών

Η θερμότητα που απελευθερώνεται από τη χημική αντίδραση μπορεί να λιώσει σωλήνες PVC. Ορισμένες χημικές ουσίες επιδεινώνουν τη διάβρωση σε σωλήνες σιδήρου ή χαλκού. Οι χημικές ουσίες μπορεί να αφήσουν πίσω τους ένα υπόλειμμα που οδηγεί σε νέο φράξιμο. Τα χημικά καθαριστικά αποχέτευσης δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε σπίτι με σηπτικό σύστημα. Οι χημικές ουσίες θα σκοτώσουν τα βακτήρια που επεξεργάζονται τα απόβλητα. Αυτό οδηγεί σε σηπτική αποτυχία.

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι στη περίπτωση που ένα χημικό καθαριστικό αποχέτευσης δεν λειτουργεί, τότε είναι πλέον η κατάλληλη ώρα για ένα επαγγελματία. Αυτός θα πραγματοποιήσει τον απαραίτητο έλεγχο και θα επιτελέσει το έργο της απόφραξης, χωρίς το κίνδυνο ατυχήματος για εσάς είτε επιπλέον βλαβών που ενδέχεται να προκύψουν, από λάθος χρήση των διαφόρων χημικών.

 

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Λεωφ. Αλεξάνδρας 112, Αθήνα 114 72

21 0883 8479

Δείτε περισσότερα περιοχές για Αποφράξεις Αντωνίου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.